keskiviikko 11. syyskuuta 2019

Ikuinen klassikko eli Chanel classic flap bag

Oma suuri suosikkini ja myös aivan ensimmäinen luksushankintani on Chanelin Classic douple flap bag. Eri nahkavaihtoehdoista olen itse valinnut kestävän caviar-nahan, jota ei tarvitse lampaannahan tavoin varoa. Jotkut pitävät arvolaukkuaan kuin kukkaa kämmenellä (, jonka hinnan puolesta todellakin ymmärrän), mutta oma laukkuni on jokapäiväisessä käytössä. Olen toki kevyesti varovainen sen kanssa enkä visko sitä ihan mihin sattuu, mutta en myöskään alati stressaa sen turvallisuudesta. Saatan luottaa hieman liikaakin caviar-nahan kestävyyteen, mutta toisaalta laukku on ollut minulla nyt puolitoista vuotta ja on edelleen kuin uusi. Uskon vakaasti sen kestävän vuosikymmeniä.

Olen 160 cm ja laukku on juuri sopivan mittainen olalla
kannettavaksi. Crossbodyksi se yltää myös, mutta omasta
mielestä hihna on siihen inan lyhyt. Laukku on suhteellisen
painavarakenteinen, mutta itse pidän sitä hyvänä ominaisuutena
ja koen, että se auttaa laukkua pysymään hyvin olalla. <3 

Hintahan tällä laukulla on hieman suolainen, mutta itse perustelin ostoksen aikanaan nimenomaan laukun kestävyydellä ja sen jo vuosikymmeniä pysyneellä klassikkoasemalla, joka myös edelleen nostaa laukun hintaa vuosi vuodelta. Kun laukku tuli ensimmäisen kerran markkinoille, sen sai alle 300:lla dollarilla, kun nykyisin hinta on 6000:n dollarin kieppeillä. Eli jos sijoituslaukun haluaa, tässä varma sellainen.

Hiukan flap bagin historiaa: 
Flap bag julkistettiin vuonna 1955. Se ei ollut Chanelin ensimmäinen laukku, mutta ensimmäinen hihnallinen sellainen. Idea laukun tikattuun nahkapintaan on peräisin tallirenkien vaatetuksessa käytetystä kankaasta, josta Coco Chanel erityisesti piti. Laukun viininpunainen sisäosa puolestaan juontaa juurensa Cocon aikanaan lastenkodissa käyttämien vaatteiden sävyyn. Nykyäänhän laukusta on mitä villimpiä versioita, mutta itselläni on yleensä tapana rakastua vain klassikoihin.

Lähikuvaa omastani. Medium kokoa, caviar-nahkaa
ja hopeiset metalliosat. 

Laukussa on alun perin ollut mademoiselle-lukko (saanut nimensä siitä, ettei Coco koskaan mennyt naimisiin), mutta Karl Lagerfield suunnitteli tupla C -lukon Coco Chanelin kunniaksi. Se julkistettiin 1980-luvulla ja se onkin nykyään suositumpi ja tunnetumpi lukkomalli. Tämän muutoksen jälkeen 2.55 -laukulle (laukun alkuperäinen nimi, ei sovi sekoittaa vuonna 2005 julkaistuun lähes saman nimiseen uudelleen luotuun versioon tästä) vakiintui nimi Classic flap bag. Myös nahka ketjun välistä puuttui aivan ensimmäisestä laukun versiosta. Laukusta on myös yksiläppäinen versio, jota jotkut suosivat sen helppouden vuoksi. Itse en kuitenkaan omassani pidä väliläppää kiinni, joten käytön suhteen eroa ei ole. Yksiläppäisiä tehtiin hetken aikaa, mutta tällä hetkellä se on lopetettu.

Legenda kertoo, että laukusta löytyvä, erikoisesti uloimmaiseen läppään sijoitettu, vetoketjutasku on tarkoitettu rakkauskirjeiden piilottamiseen. Coco Chanelilla oli kuuleman mukaan laukun markkinoille tuonnin aikana menossa salainen suhde. Tässä on myös mielestäni yksi laukun ainoista huonoista puolista. Läppää kiinni laitettaessa tämän taskun vetoketju helposti naarmuttaa laukkua. Sama ongelma ilmenee Chanelin muissakin laukuissa, tällainen läpän vetoketjutasku löytyy muun muassa wocista. Laukun ulkopuolella takaosassa olevaa avointa taskua puolestaan kutsutaan Monalisan hymyksi sen kevyesti ylöspäin nousevien pielien vuoksi.

Väärennöksiä liikkuu kaikista merkkilaukuista markkinoilla paljon ja hyvää väärennöstä on vaikea tunnistaa. Siksi kannattaakin ensi hätään laukkua ostaessaan kysyä facebookin kansainvälisistä Chanel-fanien ryhmistä, jotka ovat täynnä ihania, auttavaisia kanssahurahtaneita. Sieltä saa myös vinkkejä luotettavista aitouden tarkistavista palveluista, joita on netti pullollaan. Leimallisimpia eroja aidon ja feikin Chanelin välillä ovat muun muassa tikkaus (aidossa ei silmänpaot repsota ja laukun alaosan ja läpän tikkaukset mätsäävät saumattomasti), logot (CC:n, vetoketjujen vedinten ja ”Made in” -tekstin tyyli) ja aitouskortti/laukun sisältä löytyvä sarjanumerotarra (feikissä esim. virheellinen numero tai sateenkaarevasti valossa loistavat reunukset). Näistä voisi joskus tehdä oman postauksensa, koska tämä käsillä oleva alkaa venyä liian pitkäksi! :D 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti